• a kedvezményezett neve: ALADDIN MEDICAL Kft.
  • a projekt címe: Alvásdiagnosztikai eszköz fejlesztése
  • a szerződött támogatás összege: 301 839 600 Ft
  • a projekt befejezési dátuma: 12.31.
  • projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00176

A projekt tartalmának bemutatása:

Az alvásdiagnosztikában használatos protokoll világszerte hasonló protokoll, az International Classification of Sleep Disorders szerint történik. Ennek az osztályozásnak az érdeme, hogy az alvászavarok elkülönítése, a diagnózis felállítása, valamint azok kezelési irányelvei is deklaráltak. Az alvásbetegségek négy fő csoportba sorolhatók, összesen 88 diagnózis különíthető el. Minden alvásbetegség esetében hasznos lenne egy olyan vizsgáló műszer, amely alkalmas terápia hatékonyságának mérésére, ill. panaszfokozódás esetén kontroll vizsgálat elérhetőségét egyszerűsítené. A precíz alvás diagnosztikai eszközök a fejlett országokban is csak limitáltan érhetők el, gyakran igen hosszú a várólista.

A projekt célja egy, olyan komplex alvásdiagnosztikai rendszer létrehozása, amelynek segítségével már a kialakulási fázisban lévő különböző betegségek is kimutathatóvá válnak, ennek köszönhetően pedig csökken a betegségek következtében egyre gyorsabban növekvő moralitási ráta. A létrejövő komplex megoldásnak köszönhetően radikálisan csökkenthetőek az orvos-beteg találkozók, amely által csökkenhetnek a diagnosztikai költségek. Fontos továbbá, hogy egy olyan eszköz kerüljön kifejlesztésre, amelyben a pácienst otthoni körülmények között tudjuk vizsgálni, telemetrikusan, vagy holter megoldásban, megteremtve így számára a megszokott környezeti feltételeket. A készülékkel, amelyben akár haza is mehet a páciens, EEG monitorozást (könnyen felhelyezhető fejpánt), valamint egy okos póló segítségével EKG, testhőmérséklet, mellkasi/hasi légzés, pulzus paramétereket szeretnénk mérni a teljeskörű alvásdiagnosztikai diagnózis felállításához, majd az így kapott eredmények alapján a terápiás protokollok kidolgozásához. Az innováció révén előálló új tudás, mint releváns, unikális szakismeret megalapozza a szolgáltatás, termékstruktúra, valamint  a szükséges erőforrások továbbfejlesztését, megújítását.


 A megfelelő szervezeti szintű, illetve azon túlmutató információ-megosztás segítségével a K+F tevékenység nyomán előálló ismeret része lehet annak a szakterületi tudásbázisnak, mellyel a területen dolgozó munkatársak ismeretei bővíthetők.